De Schuttertjes

De Schuttertjes beten de spits af door te vertellen wie zij waren en hoe zij buren bereiken. “Wij bereiken vrouwen van andere culturele achtergronden door de jongere meiden rond de leeftijd van 30 persoonlijk te benaderen. Zo worden de moeders en/of tantes meegenomen naar activiteiten in de buurt. Een voorbeeld hiervan is dat er regelmatig een dansavond voor vrouwen wordt georganiseerd. Deze wordt gesponsord door buurtwinkeliers en het netwerk uit de buurt.” De buurtteams reageren hier enthousiast op. Op de vraag: “Hoe komt het dat andere buurtteams zo’n moeite hebben om vrouwen van andere culturele achtergronden actief betrokken te maken?” reageert het team De Schuttertjes: “Onder niet-Nederlandse vrouwen zitten zeker betrokken en actieve vrouwen. De tip is om via de jongere generatie de oudere generatie te betrekken.

Vrouwenbazaar

Naast het team De Schuttertjes waren ook de dames van de Vrouwenbazaar (Amsterdam-Noord) aan het woord die allen een prachtige sjerp droegen met daarop het land van herkomst. Iedere dame van de Vrouwenbazaar vertelde over haar betrokkenheid bij de Vrouwenbazaar, n met hoeveel plezier zij dit tot een succes hebben gebracht. En van de vragen aan hen was: “Wat is volgens de dames van de bazaar de beste manier om vrouwen van andere culturen te bereikenSamar benadrukte nogmaals: “Ons kan je het beste persoonlijk benaderen. Pak de telefoon of kom langs. E-mail of een brief is een t onpersoonlijk en afstandelijk middel voor ons. Maar ook wij doen mee met de westerse stijl van het maken van folders en visitekaartjes.” Samar haalt trots de kleurrijke folders van de Vrouwenbazaar tevoorschijn.

Bami

Na de inleidende verhalen van de teams de Vrouwenbazaar en De Schuttertjes ontstond er een levendige uitwisseling van ervaringen en tips tussen alle teams onder het genot van een overheerlijke bami-schotel van Soenita (De Schuttertjes). Zowel buurtteam Naast Jullie (Arnhem) en Buurvrouwennetwerk Oost (Amsterdam) hebben de andere buurtteams uitgenodigd om bij hen langs te komen voor een vervolgbijeenkomst om ervaringen uit te wisselen. Verder heeft team de Vrouwenbazaar iedereen uitgenodigd voor de Vrouwenbazaar van zondag 25 april waar allerlei workshops zijn te volgen en artikelen uit diverse culturen verkocht worden.

Inspiratie

De teams sloten de dag tevreden af. Zo ging Annet van buurtteam Stichting Abc (Leidschendam) met veel nieuwe informatie naar huis. “Het was wel erg leuk zaterdag! Ik ben er erg genspireerd door geraakt.” EigenWIJzebuurten.nl gaf als dank voor de inzet aan de buurtteams het boek “de kracht van migrantenvrouwen”, geschreven door Ella Vogelaar. Ella Vogelaar laat in haar boek zien hoe sterk deze vrouwen zijn en hoe goed zij hun krachten weten te bundelen. Voor iedereen die enthousiast is geworden na het lezen van dit artikel en interesse heeft in een volgende bijeenkomst: op de themabijeenkomst van 5 juni worden de onderwerpen sponsoring, subsidie en fondsenwerving besproken.

Betrek de oudere generatie via de jongere generatie